There was an error in this gadget

Monday, 17 June 2013

Happy Bahagia Ceria Alhamdulillah..

Hello guys ! Assalamualaikum. Eh, apehal ceria sangat aku ni kan? Mesti korang kate, apehal la minah ni kejap sedih kejap happy. Haa , ni nak story ni. Aku dah kembali ceria semula ! Kejap , mesti korang ingat aku hipokrit kan? Hey, mane ade. Inilah aku. Manusia yg berfikiran positif. Aku tak suka orang sakiti perasaan aku. Sebab aku sendiri yg merawat luka ni. Disebabkan aku adalah doktor yg terbaik untuk hati aku, makin cepatlah hati aku ni sembuh. Aku ada family, aku ade sahabat, aku ade diri aku sendiri yg selalu bagi motivasi kat aku supaya kuatkan semangat dan bangkit semula bersama harapan baru. Sebab selagi kite hidup, selagi itu akan ada harapan :) Okey lah korang, aku cuma nak nasihatkan korang, sedih tu sekejap je takpe, jangan lam-lama. Takut sedih tu bercampur pulak dengan bisikan syaitan. Haru hidup korang nanti. Perasaan itu boleh dilawan. Dan sebagai orang Islam, korang mestilah tahu apa yg patut korang buat bagi menenangkan hati, kan? gudluck guys ! take care. semoga kite ketemu lagi . xoxo. gudnite ! ^_^

Saturday, 15 June 2013

Finally, break up.

Hi guys. Today, 15 Jun 2013, officially I'm single again. Again ! Alhamdulillah,Allah dah jauhkan aku dari orang yg tak tahu nak hargai cinta aku. Nak tau apa yg berlaku arini? Pagi-pagi lagi aku dah text dia.
Aku text, kalau dia masih lagi tak nak reply text aku, aku akan kesana jumpa dia. Then seperti yg aku jangka, dia reply. Macam ni ayat dia bagi kat aku. 'We finish..u are no longer under my concern..we FINISH !!" Semudah tu je kan? Aku memang dah agak ! Dia memang nak putus tapi dia pengecut. Dah kena paksa macam ni baru nak cakap nak break up. Kalau tak, dia just senyap macam tu je. Tak sangka selama ni aku berkawan dengan lelaki yg tak gentle. Aku tak marah pun dia buat aku macam ni. Lebih baik macam ni daripada menderita lepas kawen. Mujur dia tunjukkan sifat sebenar dia yg hati batu tu. Alasan dia apa? Dia kate dia dah tak tahan dengan kerenah aku yg menyakitkan hati dia. Dia kate aku kuat merajuk. Hello, kalau dah tak sayang tu mmg macam-macam la alasan diguna. Tapi takpe lah, aku terima andai ini pengakhirannya.

Aku redha dan ikhlas jika ini takdirMu Ya Allah. Cuma aku terkilan kenapa aku diuji lagi sebegini. Dengan perpisahan yg menyakitkan begini. Aku tak benci dia tapi aku harap suatu hari nanti dia akan sedar yg manusia tiada yg sempurna melainkan Allah swt. Mungkin juga dia ada alasan tersendiri kenapa dia buat keputusan ini. Aku cuma nak tengok, dapat ke dia cari perempuan yg mampu tahan dan bersabar dengan dia , dengan baran dia, selain aku? kalau ada, memang tu jodoh dia. Aku hanya doakan yg terbaik. Now, i will focus to my study then achieve my ambition first. Love? Orang kata, kalau kita sabar dan bila kita perolehi kejayaan dalam hidup, cinta itu sendiri akan datang perlahan-lahan pada kita. Insha'allah. Hidup harus diteruskan. Perjalanan aku juga masih panjang jika Allah masih mahu meminjamkan nyawa padaku..
Please wish me luck guys ! Love u all. Assalamualaikum :)

Friday, 14 June 2013

Broken Heart !

Assalamualaikum guys.. again, i'm here. Tapi kali ni nak story pasal sad story la pulak. adoi, aku ingat aku dah temui life pertner yg betul-betul boleh jaga aku. But, sekali lagi aku melalui episod yg tak best dalam hidup aku. Sekali lagi ujian melanda hubungan aku dgn dia. Mungkin jugak silap aku. Or mungkin jugak silap dia or kami same-same silap. Masuk arini, dah hampir seminggu dia menyepikan diri. No text, apatah lagi call.

Aku betul-betul tak faham lah. Sebelum ni aku ade merajuk dengan dia. Aku diamkan diri. Aku langsung tak reply text dia. Aku kalau marah or merajuk, aku akan diam. Entah kenapa aku betul-betul terasa dengan dia tau. Apa yg aku buat, semua salah. Ada je benda dia nak tegur aku. tapi lama mana sangat la aku boleh merajuk, hati perempuan ni cepat sejuk. Pastu aku start cuti sem. Aku pegi la umah mak bapak dia. Dengan niat nak ziarah ayah dia yg kurang sihat. Seminggu jugak la aku kat sana. Tapi dia sibuk keje. Takde mase langsung nak datang jumpa aku. Tu aku tak kesah lah. Aku tak berniat pun nak ganggu keje dia.

Then,time aku nak balik pun, dia tak dapat anta. Tipu la kalau aku tak terasa kan tapi aku cuba fikir positif. aku cuba faham situasi dia yg keje dia tu tak bole tinggal. kena stand by 24 jam. it's okey. tapi aku sikit terkilan, pas aku balik perak, dia dah lain dengan aku. aku terkejut tengok fesbuk dia. dia buat relationship single. gambar-gambar aku dengan dia, semua delete. ape kes kan? alasan dia, dia buat tu mase dia tengah marah kat aku sbb aku diam tak reply text dia dulu. Kejap, dia tu betul-betul pelik lah. dia kenal aku bukan sehari dua. takkan la dia tak faham kalau aku diamtu tanda aku ade masalah la dengan dia. bukan saje-saje aku nak diamkan diri.

Sbnarnya niat aku, nak main angin dia je. aku nak tengok sejauh mana keras hati dia. tapi aku tak tahu pulak masa tu ayah dia pun sakit. nobody tell me bout that. lagi lah aku terkilan gila. tapi jenis aku, aku mudah sangat maafkan orang. walaupun hati aku ni sakit membengkak, tapi bila diberi penjelasan yg logik, aku mudah faham. tapi kali ni, aku tak tahu mana la silapnya. fesbuk aku pun dia dah unfriend. text aku 1 pun tak nak reply. buntu aku dibuatnya. seandainya dia tahu, perbuatan dia ni teramat la melukai hati aku. kalau aku tak sayang dia, tak rindu dia, aku tak kisah. masalahnya, orang macam ni jugak la yg aku sayang. hmm. sakitnye tuhan je yg tahu. aku bg tempoh kat dia sebulan je, kalau dia still buat aku ni macam tak wujud, aku akan putuskan saja hubungan ni. mungkin aku patut fokus pada cita-cita aku je pasni. sebab aku bukan mudah jatuh cinta, hati ni susah sangat nak terima kehadiran insan lain. bukan memilih tapi itulah aku.

Hanya pada Tuhan tempat aku mengadu.. Mungkin dia adalah salah seorang insan yg silih berganti datang dalam life aku. Aku mohon pada Ilahi, jika dia jodohku maka tetapkanlah hati ini. Jika bukan, bubarkan lah perhubungan ini dengan baik. Aku bukan gadis yg tabah, yg kuat untuk menerima permainan hati dan perasaan macam ni. untuk menghilangkan rasa rindu, aku perlu berfikiran positif. Untuk menerima kehadiran insan lain, mungkin akan mengambil masa yg agak lama. Aku serahkan jiwa raga ini hanya pada-Nya.
Moral of the story, janganlah menyerahkan 100% perasaan sayang cinta dan kasih itu hanya sesama manusia kerana yg selayaknya disintai sepenuh hati hanya Allah dan rasul. Apa yg hidup di muka bumi ini takkan kekal lama. Renung-renungkan. Take note. Take care guys! :)

Saturday, 26 January 2013

Hello 2013 ! :>

Assalamualaikum. Hye again. I'm back! Alhamdulillah, masih diberi kesempatan oleh Allah s.w.t utk merasai nikmat hidup di tahun 2013.. with new spirit , new life , new love :)
Guess what? i never thought my beloved person now adalah seseorang yg sangat rapat dgn aku.
Perasaan menyayangi nya adalah anugerah dari Allah, akan ku jaga sebaiknya.. Perkenalan 2 tahun lepas, akhirnya membawa kpd sebuah perhubungan yg sangat bermakna. Dia telah menyatakan hasrat utk melamarku.. aku juga telah pun berjumpa dengan keluarganya,alhamdulillah.. hubungan kami direstui..
Now, turn dia pulak dtg perak utk bertemu dgn family aku. Insyaallah,bulan jun 2013 nnt. Mase tu aku pun tengah semester break! :)
Mudah-mudahan segala perancangan kami mendapat keredhaan dan restu dariNya.. Amin.
Aku amat menyayanginya Ya Allah.. perkenankan jodoh antara kami Ya Allah..
Aku tak kuat utk menghadapi kekecewaan lagi.. utk kehilangan dia, takku sanggup Ya Allah..
A.H.M.A.D , satu nama yg telah menawan hati ini. satu nama yg bakal membimbing aku suatu hari nanti. suatu nama yg akan bergelar suami kpdku nnt dgn izinNya.. mudah2an keluarga aku juga merestui hubungan kami. Niat kami benar2 ikhlas utk bersatu dgn ikatan yg sah di sisi islam..
Saya tunggu awak jemput saya ea :)
Jaga diri, jaga hati , aku untukmu.Pasti! <3 p="">

Thursday, 2 August 2012

Welcome Ramadhan 2012 ~

Assalamualaikum everybody. Fuh , lame dah tak update. Pejam celik , arini dah Ramadhan yg ke 14 untuk tahun 2012. Alhamdulillah , aku masih mampu merasai kemanisan nikmat berpuasa. Tapi mase mula2 puasa je dpt berbuka same dgn family. Pasni 3 hari sebelum raya baru dpt balik kampung, cuti seminggu. Jadi la , drpd org lain yg x dpt cuti langsung tu kan. Lagi kesian. Hmm , raya tahun ni berserdahana, mood tak same mcm zaman budak2 dulu. byk berbeza. Entah kenape , makin dekat nak raye makin sayu je rase hati. Sangat rindukan mak dan abah. Jauh terpisah , jumpa skali sekala , terdapat byk sgt perubahan pd dowg. Dowg makin dimamah usia. Kesihatan pun dah tak sebaik dulu . Aku takut , aku masih belum mampu menempuhi ranjau kehidupan ni tanpa mereka.

Tapi , ape pun yg berlaku aku harus kuat. Tak nak patah semangat . Biar lah 1001 halangan pun yg mendatang , Allah kan ade. Aku percaya , di sebalik setiap kepayahan yg kite tempuhi , pasti ade hikmah disebaliknya . Kita harus kuat , tabah , jgn mengeluh. jgn merungut. Allah pasti ade perancangan yg lebih baik utk kite kan :) Dan sekarang , sedikit demi sedikit , aku mula rase perubahan dlm diri aku. Aku makin matang dlm menjalani liku2 kehidupan kini. Setelah satu demi satu ujian yg dtg. Itu semua pengalan hidup. Bukan mudah tapi iman mesti kuat. Yesss ! kuat ! Itu sahaja kot utk malam ni. Nnt sambung lagi okeyyy . Kurangkan perkara duniawi , tingkatkan ilmu akhirat . Selamat Berpuasa :)

Monday, 23 January 2012

Malam Last Cuti Chinese New Year !

Assalamualaikum , hello world ! (aku bajet mcm satu dunia la yg bace blog aku ni kan , kah !) hmm , aku update blog ni pun sbb dapat permintaan dari my classmate , name dia Ayunni Arifin , si budak cute . Sbb aku update status pasal mak aku kat pesbuk la. cuti ni aku byk spend time dgn mak aku je . keluar dgn kawan2 pun tak. just stay kat rumah then setiap masa aku berpeluang bersame2 dgn mak aku yg tersayang . macam ni la bile dah single kan. dulu time bercinta , tiap mase berkepit dgn hamdphone je. skg , handphone pun sunyi . kadang2 aku pun tak tau aku letak mane hamdphone aku . baru2 ni ade kawan yg merajOk dgn aku sbb aku lambat sejam reply mesej dye . sampai saat ni , dye tak contact2 aku lagi . jenuh aku pujuk dow. rindu gak aku kat dye sbb dye rajin text aku . huhu ~ sampai ble la dye nak majok kan ? aku mane pandai pujuk2 ni . aiya ~

Berbalik pada cerita mak aku , entah kenapa cuti yg singkat ni makin merapatkan hubungan kami . tapi sebelum ni mmg rapat pun .cuma baru2 ni aku rase kami makin rapat , terlalu rapat . aku sayang mak aku sangat2 . bila dok jauh , aku rindu sangat2. kadang2 sampai terkeluar gak la air mate aku ni . haha . sayu wOo bile dok jauh dgn mak abah , rase lain ouh . rase terasing pun ade tapi ape nak buat , mcm tu la lumrah owg blaja jauh2. so , aku kena buat yg terbaik la kan . takkan nak bawak balik kegagalan kot . opcoz kejayaan yg patut dowg dapat dari kte . sebagai anak , hargailah setiap mase yg ade bersama parents korang selagi masih ade hayat mereka . Mr.Cinta , someday u will come to me so aku takyah nak pening2 pikir sal cinta lagi . Gudnite blogger . Melaffchiuwww ^_^